Een wereldwijde crisis

Een economie kent vaak een stijging van 7 jaar. Na deze stijging ziet men bijna altijd een dip. Dit komt vaak door een gebeurtenis waar je als gewone burger geen invloed op hebt. Denk hierbij aan de financiële crisis begin 2010. Hier werd de dip veroorzaakt door een gebarsten bubbel in de Amerikaanse woningmarkt. Of wat dacht je van de dalingen in economische welvaart door de aanslag op de Twin Towers of tijdens de tweede wereld oorlog. Dit keer is de oorzaak van de huidige crisis een pandemie. Een wereldwijde epidemie genaamd het Corona virus. In onze maandelijkse blog bespreken wij de gevolgen van de maatregelen die worden getroffen om het virus niet te laten verspreiden. Dit keer richten wij ons op de huizenmarkt.

Het effect van Corona op de huizenmarkt

We hebben te maken met een krappe huizenmarkt. Dit houdt in dat er meer mensen op zoek zijn naar een huis dan dat er huizen op de markt zijn. Daarnaast zijn er ook huisjesmelkers actief op deze toch al krappe markt. Dit zijn ondernemers of bedrijven die huizen opkopen voor de verhuur of om de huizen op te knappen en met winst te verkopen. De corona crisis heeft er vooralsnog niet voor gezorgd dat er meer ruimte op de huizenmarkt is ontstaan. Al met al een moeilijke situatie voor vooral starters op de huizenmarkt.

Is er licht aan de andere kant van de tunnel?

Vanwege de krapte op de markt is het van belang dat je als starter veel eigen vermogen bij elkaar spaart. Dit om overbieden op de vraagprijs mogelijk te maken. Overbieden zit namelijk niet in je hypotheek. Daarnaast wil je vaak ook nog wat verbouwen aan je huis. De politiek doet zijn best starters te helpen door de investering in een nieuw huis minder aantrekkelijk te maken voor ondernemers en bedrijven. Zij kunnen zich bijvoorbeeld beter richten op vakantiehuizen zuid frankrijk voor wanneer iedereen binnenkort weer op vakantie gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *